Saobraćaj u BeograduMostovi

Most na Adi

Most na Adi je drumski i šinski most u Beogradu koji povezuje opštine Novi Beograd i Čukarica, preko bloka 69 i Careve ćuprije, u blizini koje je izgrađena semaforizovana raskrsnica koja je povezana sa Bulevarom vojvode Mišića. Na levoj obali Save, most prelazi preko rukavca kod brodogradilišta i završava se kod Ulice Jurija Gagarina.Most na Adi je svečano otvoren u novogodišnjoj noći između 31. decembra 2011. i 1. januara 2012. Radovi na pristupnim saobraćajnicama su nastavljeni u 2012. godini kao i radovi na izgradnji šinskog sistema za koji je predviđen prostor na sredini mosta.Most je predviđen kao deo beogradskog Unutrašnjeg magistralnog poluprstena koji bi povezivao Novi Beograd i Zvezdaru. Idejno rešenje mosta dala je slovenačka firma "Pointing", pobedivši na konkursu održanom 2004. godine, u konkurenciji 11 preduzeća. Pobedničko idejno rešenje je određeno jednoglasno od strane stručnog žirija kojim je predsedao Nikola Hajdin, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti i projektant beogradskog Novog železničkog mosta.

Most preko Ade Ciganlije je most sa kosim zategama, šest kolovoznih traka, dve staze za pešake i dva koloseka namenjena budućem lakom metrou, ukupne dužine 929 metara i širine 45 metara. Pilon je visok 200 metara, sa kojeg se pružaju zatege koje drže deo gredne konstrukcije preko Save. Dužina glavnog raspona je 376 metara.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je, 17. marta 2008. godine, izabrala konzorcijum sa austrijskom firmom "Por tehnobau und umvelt aktingezelšaft" na čelu, za najpovoljnijeg ponuđača na konkursu. Planirano je da projektovanje i izgradnja mosta košta 118.652.230 evra. Prvobitna cena, prema idejnom projektu iz 2005. godine, trebalo je da bude oko 90 miliona €, ali je ona porasla jer je, u međuvremenu, porasla cena čelika na svetskom tržištu i to za više od 50%.

Predviđeno je da veći deo troškova izgradnje bude finansiran kreditom koji je Grad Beograd podigao kod Evropske banke za obnovu i razvoj, a izgradnju prilaznih saobraćajnica bi finansirala Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Pripremni radovi su počeli krajem leta 2008, a izgradnja mosta je počela 1. decembra iste godine.

Direkcija za Građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je 10. jula 2009. raspisala konkurs za izradu idejnog rešenja za izgradnju prilazne petlje za most sa čukaričke strane, čime bi bile povezane Radnička ulica sa petljom kod Hipodroma, Bulevar Vojvode Mišića kao i budući Unutrašnji magistralni poluprsten. Na petlji, prema uslovima konkursa, moraju postajti uslovi za drumski, šinski, pešački i biciklistički saobraćaj, i rešenje mora biti ekološki prihvatljivo.

Tagovi

saobraćaj, beogradski mostovi, ada ciganlija, sava, beogradski unutrašnji magistralni poluprsten, nikola hajdin

Podeli ovo sa drugima na društvenim mrežama