Saobraćaj u BeograduŽelezničke stanice

Železnička stanica Beograd - Centar (Prokop)

Železnička stanica Beograd - Centar (Prokop) je železnička stanica u Beogradu, i funkcioniše u okviru sistema Beogradskog železničkog čvora. Nalazi se u neposrednoj blizini Hajd parka, Mostarske petlje, stadiona JNA, starog mlina i zgrade BIGZ-a.

prokop

Kada se počelo sa izgradnjom Beogradskog železničkog čvora, predviđeno je izmeštanje Glavne železničke stanice sa današnje lokacije na Savskom trgu u prolaznu stanicu u Prokopu, na glavnom železničkom koridoru. Izmeštanjem koloseka iz Savskog amfiteatra oslobodilo bi se 80 hektara građevinskog zemljišta uz reku Savu.

Na čelu projektnog tima je bio profesor Mihailo Maletin. Projekat je završen 1974. godine, a izgradnja je započeta 1977. godine, sa planiranim rokom izgradnje od 18 meseci. Projekat su finansirali sa po 33% učešća SR Srbija, grad Beograd i železnice. Usled nedostatka novca, radovi su obustavljeni 1980. godine, a u maju 1984. godine, za vreme gradske vlade Radoja Stefanovića, koja je ranije već zaustavila projekat beogradskog metroa, razmatraju se opravdanost projekta i mogućnost odustajanja od dalje gradnje.

Radovi su tokom 80-tih godina u nekoliko navrata nastavljani, a potom i potpuno obustavljeni usled raspada SFRJ i sankcija UN. Ipak, do tada su postavljene šine i stanica je delimično osposobljena i uključena u međumesni saobraćaj i sistem prigradske železnice Beovoz, mada bez stanične zgrade i prateće infrastrukture. 1996. godine počinje izgradnja krovne ploče na kojoj će se nalaziti poslovni prostor, ali radovi bivaju ponovo obustavljeni zbog NATO bomardovanja. Danas, stanica Beograd Centar opslužuje prigradsku železnicu Beovoz i gradsku železnicu BG voz, dok se međumesni i međunarodni polasci opslužuju sa Glavne železničke stanice.

Tagovi

saobraćaj, železnica, železnička stanica

Podeli ovo sa drugima na društvenim mrežama